понеделник, 12 април 2010 г.

con.tempo 2010- press announce /in bulgarian/Con.tempo 2 – Уикенд за съвременно изкуство
Очаквайте във Варна, 23-25 април
Пресконференция - 21 април /сряда/, 11.00 ч., Артсалон на Радио Варна.
“Open space action of con.tempo weekend partners. Слава, слава космонавтом” – с тази символична акция стартира кампанията на второто издание на Уикенда за съвременно изкуство сon.tempo. 12 април - Денят на космонавтиката, е избран нарочно от организаторите на артмаратона заради аналогията с трудностите, опасностите, героичните действия и неугасващия плам за овладяване на нови пространства в необозримия космос на човешкото въображение. Независимо от ироничния характер на акцията – изстрелване на ракета в небето, този артистичен акт освен рекламните цели има и провокативен характер.Да провокира вниманието на обществеността към живота и делото творците, които в условията на съвременния финансов колапс и неангажираност на държавата продължават да работят безкомпромисно и да разгръщат талантите си, ситуирайки адекватно България на световната културна карта. Дали това не ги прави маргинални или пък са герои на деня? Дали са жертва на времето или попадат в приоритети на държавна културна политика? Въпроси, които намират отговори в художествената практиката и по-специално в дейностите на младата творческа генерация.
Второто издание на Con.tempo – Уикенд за съвременно изкуство, ще се проведе на 23, 24 и 25 април. Събитието се провежда по идея на младата варненска художничка Рая Георгиева, която неочаквано ни напусна преди една година. Con.tempo се организира от фондация „Рая Георгиева” с партньорството на сдружение за културен мениджмънт „Морско синьо” (www.sea-blue.org), галерия „Буларт” (http://bulartgallery.blogspot.com) и журналистките Боряна Тодорова и Антония Йовчева. В трите дни ще бъдат представени 27 артистични проекта, дело на автори от България, Италия, Полша и Ирландия, в 16 частни галерии, културни института и алтернативни пространства. Живопис, звукови инсталации, видеоарт, фотография, анимация, обекти, дигитални колажи, стрийт арт и музикални пърформанси ще дадат представа на варненската публика за творческите интереси на младата артгенерация и тенденциите в жанра. Премиера ще има документалният филм на Александър Николов „contradictio in adiecto”. Филмът е заснет по време на първото издание на Con.tempo през октомври миналата година.
Артистичният маратон се осъществява с приятелството и подкрепата на участващите лица и културните институции в града. Събитие от такъв характер се организира за втори път във Варна. Неговата цел е да пресъздаде в компресиран вид актуална „снимка” на тенденциите в творческите търсения на младите артисти, както и да отправи интелектуална провокация към варненската публика с качествен художествен продукт. Според статута на проявата акцентът е поставен върху проектите на млади автори на възраст до 35 години. Куратор на Con.tempo е Дора Дончева.
…………………………….
Акцията „Open space action of con.tempo weekend partners. Слава Слава космонавтом” ще се състои на 12 април. До дървото на първия космонавт в света, Юрий Гагарин, в Морската градина във Варна, ще се изстреля ракета в свободното пространство, с която символично ще пътуват към неоткритите територии партньорите-организатори на Con.tempo. Акцията, с която стартира кампанията за Уикенда за съвременно изкуство, е посветена на артистите и куратори на съвременно изкуство по света.
За повече информация:
Дора Дончева – 0887/244-882
Елена Владова, PR – 0888/540-388

Няма коментари:

Публикуване на коментар